Kuolema ja ylösnousemus

Elämme merkillistä aikaa. Lintukotoamme on ravisteltu moni tavoin. Ukrainan sota, Turkin maanjäristykset, ekokatastrofit, pandemian jälkiaallot tunkeutuvat uutisten kautta koteihimme. Suomalaisten auttamishalu lähelle ja kauas on ollut runsasta ja pitkäkestoista. Isojen ja pienempien auttajien empatia sodan keskelle joutuneita kohtaan on ollut ihailtavaa. Sotiemme kärsimysten muistot vuosikymmenien takaa vauhdittavat auttajia, varsinkin kun hyökkääjänä on sama valtio. Tuttu kiovalainen pastori kertoo maansa kirkkojen täyttyvän materiaalisen ja hengellisen avun etsijöistä. Tuhannet ihmiset turvautuvat Jumalaan, kun muut tuet kaatuvat ympäriltä. Rukoilemme miljoonien ihmisten rinnalla Ukrainan sodan päättymistä.

Kärsimysviikon sanoma kertoo siitä, kuinka itse Jumala lähettää Poikansa pelastamaan luotujansa synnin ja sen seurausten vallasta. Tarvittiin viaton ja synnitön uhri, Jeesus, kuolemaan kaikkien edestä. Hän tuli synniksi ja kantoi meidän kaikkien syyllisyyden syyttömänä. Hän kuoli ristillä minun ja sinun puolesta, että synnin oikeudenmukainen tuomio ei kohdistuisi meihin. Raamatun mukaan synti on äärimmäisen vakava asia: ”Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä.” Johannes Kastaja sanoi Jeesuksesta: ”Katso Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.” Synnistä puhuminen ei ole kovin muodikasta nykyisin. Jos kysyt mitä synti on, luepa vaikka Johanneksen evankeliumia.

Ihmistä on aina kiehtonut haave ikuisen nuoruuden lähteen löytymisestä. Kaikkihan me kuolemme pois tästä elämästä aikanaan. Kuitenkin ikuinen elämä on luvattu niille, jotka vastaanottavat pääsiäisen sanoman omaan elämäänsä. Jeesus lunasti meidät synnin vallasta omaan valtakuntaansa. Omalla kuolemallaan hän voitti kuoleman vallan. Tämä elämä on annettu meille löytääksemme takaisin syntiinlankeemuksessa kadotetun yhteyden Luojaamme. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus on Jumalan suvereeni teko ihmiskunnan vapauttamiseksi synnin ja kuoleman vallasta. Jeesus sanoo: ”Isä rakastaa minua, koska minä annan henkeni ottaakseni sen takaisin. Minulla on valta antaa se ja ottaa se takaisin.” (Joh. 10:17-18)

Jeesus avasi seuraajiensa ymmärryksen ylösnousemuksensa jälkeen: ”Kristuksen tuli kärsiä ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja parannusta syntien antamiseksi on saarnattava hänen nimessään kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.” (Luuk.24:46-47)

JEESUS ON YLÖSNOUSSUT MAAILMAN VAPAHTAJA!

Rauno Mikkonen